Ekonomi

ABD’de faiz indirimi belirsizliği Asya’da döviz kurlarını yükseltiyor

ABD Merkez Bankası’nın faiz indirim takvimine ilişkin belirsizlik ortamında ABD doları gücünü korurken, yatırımcılar Endonezya rupisine yönelik düşüş eğiliminde kayda değer bir artışla birlikte birçok gelişmekte olan Asya para biriminde kısa pozisyonlarını artırdı. Piyasa pozisyonlarındaki bu değişim, yakın zamanda 11 analist arasında yapılan bir ankette vurgulandı.

Endonezya rupiahı 2 Kasım’dan bu yana görülmemiş seviyelere yükselirken, Tayland bahtı da benzer bir yükseliş yaşayarak en son Ekim 2022’de görülen zirveye ulaştı. ABD dolarının güçlenmesi, güçlü ABD imalat ve istihdam piyasası verileriyle desteklendi ve bu da Fed’in olası faiz indirimlerinin kapsamı ve zamanlaması hakkında spekülasyonlara yol açtı.

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinde enflasyon oranları yükselmeye devam ederken, rupiah’ın özellikle Pazartesi günü kaydettiği değer kaybı Endonezya Merkez Bankası’nı döviz piyasasına müdahale etmeye sevk etti. Analistler, rupiahın 16.000 seviyesine doğru yaklaşmasının Endonezya Merkez Bankası’nın Ekim 2023’te yaptığı tek seferlik ayarlamaya benzer bir faiz artırımına yol açabileceğini öne sürüyor.

Tayland bahtı, Tayland’ın turizm sektöründeki zayıf büyüme, yabancı yatırımcılara temettü ödemelerinin yapıldığı bir sezon ve hükümet ile merkez bankası arasında faiz indirimleri konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle baskılarla karşı karşıya. Tayvan doları ve Güney Kore wonu da düşüş pozisyonlarında hafif bir artış görerek Kasım başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Buna karşılık yatırımcılar, özellikle Fed’in faiz kararlarına ilişkin endişeler nedeniyle Hint rupisinde hafif yükseliş pozisyonundan nötr pozisyona geçti.

Asya döviz pozisyonu anketi, Çin yuanı, Güney Kore wonu, Singapur doları, Endonezya rupisi, Tayvan doları, Hindistan rupisi, Filipin pezosu, Malezya ringgiti ve Tayland bahtı dahil olmak üzere dokuz Asya gelişmekte olan piyasa para birimindeki piyasa pozisyonlarını değerlendiriyor.

Anket net uzun ya da kısa pozisyonları eksi 3 ile artı 3 arasında bir ölçekte değerlendiriyor ve artı 3 ABD doları üzerinde önemli bir uzun pozisyona işaret ediyor. Teslim edilemeyen forwardlar (NDF’ler) aracılığıyla tutulan pozisyonları içeren en son anket sonuçları, 4 Nisan 2024 itibariyle ankete katılan para birimlerinin çoğunda düşüş bahislerinde bir artış olduğunu gösteriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

silopi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu